onsdag 16 december 2015

Hoppsan! Är det redan december?

Å ena sidan känns det som att hösten gått i rasande fart å andra sidan känns det som det var en evighet sen vi samlade in lakan och öppnade nattlogi för flyktingar i ”min” IOGT-NTO-lokal. 

Jag är glad för att vi drog igång verksamheten snabbt, att den växte, att vi blev många engagerade och att vi helt ideellt med vår kompetens och vår gedigna erfarenhet av att engagera och organisera gjorde skillnad för de ca 2000-3000 personer som fick tillbringa en natt i någon av IOGT-NTO:s lokaler i Stockholm istället för att frysande och hungriga försöka sova eller trava runt i city. Visst har våra boenden varit små jämfört med en del andras men vi har varit uthålliga och för de tusentals som vi fått besök av har just vi spelat roll. Utan oss ingen madrass, värme, mat, dusch eller tandborste till just dem.

Jag är stolt över att vi alla som utgör den ideella sektorn har klarat att hantera denna extraordinära situation. Det som vi ibland brukar anklagas för har denna höst istället gällt myndigheter och politiker – de har varit opålitliga, varken klarat kapacitet eller hållbarhet över tid och de har brustit i samordning och kommunikation. Det har trots det inte blivit katastrof utan vi har klarat situationen.

Som ni märker har en distans infunnit sig. Det beror inte bara på att vi närmar oss julavslutning och nyår utan det beror också på att situationen har förändrats.

Genom de ”stängda” gränserna har inflödet och genomflödet minskat radikalt. Nästan inga transitflyktingar kommer till Stockholm nu. Den kategori som boendena har hanterat de sista veckorna är bl a ”exitflyktingar” – flyktingar som avregistrerar sin asylansökan för att åka hem eller för att åka och leta efter sin familj i andra länder. Vi har också träffat på flyktingar som av olika skäl lämnat sina asylboenden. Ibland förstår vi varför t ex när HBT-flyktingar blivit så allvarligt trakasserade av andra flyktingar att de känner sig tvungna att lämna sitt asylboende.

Behovet av sovplatser för natten har alltså minskat. Vi i IOGT-NTO och flera andra föreningar och församlingar slösar inte energi på att vakta tomma madrasser utan ställer nu om till annan verksamhet.

Vi ser behov på asylboenden. De asylsökande behöver vinterkläder (fortfarande mest unga män), de behöver psykosocialt stöd och de behöver aktiviteter och språkträning. Utan detta kan de passiviseras och kanske hamna i utanförskap. Utan språk och resurser behöver de så klart en hjälpande hand och jag hoppas och tror att många händer kommer räckas dem.

Praktiskt:

· Tack vare Matsamordningen blev alla ideella boenden gemensamt sponsrade med 17300 ägg av Kronägg. De anlände lagom när gränserna stängde. Det finns därför ägg kvar i ”ägg-garaget” på IOGT-NTO:s huvudkontor. Att få ut ägg till de boenden som har öppet och till olika alternativ jul-aktiviteter prioriteras nu. Hör av dig till Betty 073-648 54 48 om du tror vi missat ditt boende eller din aktivitet.

· Enligt intern info i kommunen kommer ingen Mottagningsbyggnad, så som planerats hela hösten, att ställas upp på Centralstationen. Volontärer bemannar fortfarande där varje dag i tält (med infravärme).

· Enligt samma infokälla finns inte längre social-/ungdomsjouren som tar hand om ensamkommande barn på plats på Centralstationen eftersom så få barn kommer dit nu.

· www.magasinstockholm.se/ har öppnat på Fridhemsplan. Det är ett centralt donationslager - för kläder mm till människor på flykt. Det du skänker ges till människor på ideella boenden och asylboenden. IOGT-NTO backar upp detta Facebookinitiativ.

Avslutningsvis vill jag tacka alla mina nya och gamla vänner för en otroligt intressant, spännande och givande höst. Jag smiter nu iväg till varmare trakter ett tag men hoppas ni som jag känner ett starkt fortsatt engagemang. Ta hand om er själva och varandra så blir nog 2016 ett minst lika givande år som hösten 2015 har varit.

Inga kommentarer: