tisdag 17 november 2015

Flyktingsarbetet i Stockholm 6 november
Ännu en uppdatering om flyktingarbetet i Stockholm - för den som vill läsa.
Jag känner mig vid ganska gott mod trots att media gör sitt bästa för att oroa oss med nya kriser. Jag tycker civilsamhällets organisationer, som nu varit igång i två månader, visar att de av egen kraft är tålmodiga, uthålliga och starka. Föreningar och församlingar av olika slag knotar på med sina små resurser utan gnäll.

I transitboendena i Stockholm har vi sett en ökning de sista dagarna. Ett par veckor var vi nere i 100 personer per dygn som behövde logi men igår var vi nästan uppe i 300 igen. 

Vi som på uppdrag av församlingar och föreningar arbetar med boendesamordning försöker dag för dag bedöma hur många sovplatser som behövs för att täcka behoven. Det är inte helt enkelt och jag vill därför särskilt tacka alla de volontärer som ställer upp och har en slags jour där de är beredda att snabbt runt midnatt rycka ut och öppna upp en lokal för att det behövs 10-20 extra sovplatser. Ibland behövs det, ibland inte.

Det som märks i det praktiska arbetet är att flyktingarna behöver kläder. Dels underkläder och strumpor (som vanligt) men nu också vinterjackor, varma tröjor, t-shirts att ha som undertröjor, mjukisbyxor att ha som långkalsonger, jeans (som är varmare än deras tunna bomullssommarbyxor) och halsdukar, mössor och vantar. Det som absolut främst behövs är storlek small och medium till killar. Eftersom mycket kläder är för stora får man även gärna skänka skärp så att lite för stora byxor går att få att sitta uppe.

På IOGT-NTO:s boenden tar vi emot kläder och det gör även Islamic Relief. På Centralen tar Refugee Welcome Stockholm främst emot vinterkläder och vinterskor. Alla tar emot i mån av utrymme och hänvisar därför ibland till de vanliga insamlingsorganisationerna t ex Frälsningsarmén genom sina butiker Myrorna och Stockholms Stadsmission genom sina butiker. Båda de organisationerna har också egna transitboenden i Stockholm. Av säkerhetsskäl skriver vi inte ut listor på boenden eller adresser på Facebook. Ni får kontakta de ni känner till direkt eller t ex ringa/maila mig, Linus Ericsson eller Gabriel Mezquida och fråga.

På veckans samordningsmöte med Länsstyrelsen kom inte så mycket nytt fram. Stockholms stads representant berättade att han hoppades att den nya Mottagningen på Centralen skulle kunna vara på plats om en månad. Vi får se.

Det kan också vara bra att veta att Matsamordningen har börjat fungera. Till matsamordningen kan man ringa om man har lite större mängder mat att skänka eller om man vill bidra med större mängder råvaror. Betty Jarra och Per Kristiansen håller ihop det hela i samverkan med boendena och mattältet på Centralen. De försöker också hjälpa till att omfördela om något boende har mat i överskott när andra saknar.

Med denna långa rapport hoppas jag vi tillsammans knotar på ett tag till och samarbetar över organisationsgränserna efter bästa förmåga. Vi hörs på telefon, här på facebook eller ses på stan!

Inga kommentarer: